Obertes les inscripcions a la I Jornada en Salut Comunitària de la ciutat de Vic

El proper dijous 30 de novembre de 2017, de 9 a 13h, tindrà lloc la I Jornada en Salut Comunitària de la ciutat de Vic. La jornada s’ha organitzat des del marc de la Taula de Salut Comunitària creada el Setembre del 2016, la qual està formada, ara per ara, per molts agents vinculats, directa o indirectament, amb l’àmbit de la salut. La jornada està directament organitzada per representants dels dos centres d’atenció primària de la ciutat, un representant de la UVic-UCC, concretament de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar, l’Ajuntament de Vic, i el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural.

Aquí teniu el programa en PDF: Programa I Jornada de Salut Comunitària de la ciutat de Vic

La I Jornada en Salut Comunitària de la ciutat de Vic persegueix una doble finalitat: per un costat, aclarir i presentar el concepte i recorregut històric de la salut comunitària dins i fora de Catalunya, i per un altre costat, donar a conèixer propostes i projectes de la ciutat que treballen per i amb la comunitat.

La jornada tindrà lloc a l’Aula Magna de la UVic-UCC, i per aquest motiu serà Paola Galbany, degana de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar, la que farà la benvinguda als assistents, seguida d’una presentació de la jornada a càrrec de les autoritats de l’Ajuntament de Vic corresponents, qui també realitzaran el tancament.

Serà una jornada plena de coneixement, on es farà la presentació oficial de la Taula de Salut Comunitària de Vic, i on es presentaran projectes i experiències de diferents entitats i equipaments de la ciutat que amb moltes ganes, il·lusió i bona energia treballen dia a dia per generar un impacte en la millora de la salut.

El sol i la lluna, un llibre interactiu

El sol i la lluna” és la última publicació d’Els llibres de Tapís. Es tracte d’un llibre interactiu que ha estat adaptat i escrit pels alumnes del CNL d’Osona, il·lustrat pels alumnes de La Farinera CAVV i fabricat i editat pels joves de Tapís. Un llibre que cobre vida al visualitzar-lo a través de la tauleta o el mòbil. En aquest vídeo podeu veure el seu funcionament.

Cessió d’una part de la nau de Can Codina a l’Associació Tapís

El dia 5 de maig al matí es va signar el conveni de cessió gratuïta a l’Associació Tapís, d’una part de la nau que, l’Ajuntament de Vic té al sector de Can Codina, al barri de Santa Anna de la ciutat.

Quan estigui condicionada permetrà agrupar les activitats que l’Associació Tapís ara realitza al C. Adoberies, al C. Raval Cortines de Vic i un magatzem que hi ha a Manlleu, el què representarà una millora de coordinació, d’espai, i de condicions dels locals, fet que beneficiarà a les persones que hi treballen i fan formació.

A l’acte hi eren presents, l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, i altres regidors de l’ajuntament de Vic, el president de la Junta de Tapís Antoni Cumeras, la Directora de Càritas Diocesana, Adoració Pujadas, i la sots-directora de Càritas Arxiprestal de Vic, Pilar Mayans, amb qui l’Associació Tapís ve treballant, de manera conjunta, des dels seus inicis.

 

Entrevista a Roser Montané, autora de “Entre batecs”

Compartim amb vosaltres l’entrevist a Roser Montané Tardà, autora de “Entre batecs”, la propera publicació d’Els llibres de Tapís.

El llibre compta amb les il·lustracions d’Ana Beatriz Reina i veurà la llum el pròxim 22 d’abril, dia en què se’n farà la presentació a l’Ermita de Sant Salvador de Còdol (Masies de Roda). Amb aquest llibre no només comença una nova veu dins la poesia de la nostra comarca, també neix la col·lecció de butxaca dels llibres de Tapís. Llibres de tapa tova amb un format més reduït i un preu més ajustat.

Coneixeu-ne més detalls a continuació:

Entrevistem la poetesa Roser Iborra, autora de “Flors”.

Roser Iborra Plans és l’autora de Flors, el llibre que Els llibres de Tapís hem publicat aquest desembre de 2015.

Guillem Ramisa: Com vas començar a escriure?

R.I.: A l’escola, de molt petita. M’agradava llegir i vaig començar a escriure gairebé com si fos la mateixa cosa… fins molt més tard no em vaig adonar que escrivia en català i que a l’escola estudiava en castellà; de fet no el sabia escriure, el vaig haver d’aprendre quan ja era adolescent.

G.R.: Quins poetes et van influir llavors i quins són els que admires més actualment?

R.I.: Molts, i moltes. Per exemple, Lorca, Gabriel Ferrater, Vinyoli, Segimon Serrallonga, Mercè Rodoreda (que també té molts escrits poètics), i actualment David Tona, Toni Prat, Núria Armengol, Amadeu Lleopart, Pep Rosanes, Lluís Solà, Montserrat Llorens, un noi que es fa dir Xavi o Xevi…

Roser Iborra Plans

G.R.: Com és la creació d’un poema teu?

R.I.: Depèn. Sovint em ve al cap, com si vingués de fora, una paraula, una imatge… i miro d’entendre-la, d’escoltar-la o escoltar-me. De dir-la.

G.R.: Tens costums a l’hora d’escriure? Algun moment del dia? Algun lloc?

R.I.: Escric més a gust durant les primeres hores del matí, quan l’energia encara està intacta, però visc la literatura com a una part de mi mateixa, a totes hores, sense proposar-m’ho. El que intento és treballar-ho, això sí, no deixar perdre res. Que la inspiració, si n’hi ha, em trobi treballant. El millor lloc és davant de l’ordinador, tot i que porto sempre llibreta i llapis per si de cas, per caçar paraules al vol com qui busca papallones pel bosc o pels camins.

 

G.R.: Què et va empènyer a escriure aquest llibre?

R.I.: M’agraden les flors, les reals, no em canso mai de mirar-les, de cuidar-les. És a partir d’aquesta observació constant, que se’m va acudir provar d’expressar sentiments i idees a través de la seva bellesa, imitada, reescrita, o directament inventada.

G.R.: Què s’hi pot trobar? Parla’ns una mica dels poemes que hi surten.

R.I.: D’una banda, hi ha l’expressió de sentiments: l’amor i el desamor, la tristesa, l’alegria, la gelosia, l’amistat, la maternitat, la complicitat amb la natura… de l’altra, hi ha “flors” de contingut més social, més polític. El repte era que el mateix llenguatge poètic servís per a totes les “flors”. I un dels motius poètics constants, tant en aquest llibre com en reculls posteriors, és la reflexió sobre el temps.

G.R.: Què et sembla el projecte de Els llibres de Tapís?

R.I.: Molt i molt interessant, tant per l’objectiu com pels resultats, esplèndids! Feu una feina impagable.Flors_Roser-Iborra

G.R.: Parla’ns de les il·lustracions que surten al llibre.

R.I.: Les “flors” de l’Eduard formaven part d’una exposició que es deia “Epicúria” i crec que transmeten alegria, sensualitat, matisos de forma i de color que s’adiuen molt bé amb els textos escrits, tot i que la gènesi dels textos i de les il·lustracions es va fer per separat.

G.R.: Quins són els teus plans de futur literaris?

R.I.: Vaig fent. D’una banda segueixo amb la prosa, escric contes per encàrrec. De l’altra, ara mateix m’interessa molt la poesia; he acabat d’escriure un recull que es diu “Cançons de bressol per a Centaures” i n’escric un altre que té el títol provisional de “Cauen ocells”.
Els vaig publicant al meu bloc, “Des de la finestra”.

Entrevistem al poeta Pep Rosanes, autor de “Hi havia una vegada”. (primera part)

Pep Rosanes és l’autor de la darrera publicació d’Els llibres de Tapís, el poemari Hi havia una vegada.

L’entrevista es va fer la tarda del 9 de maig de 2014 a l’Esquirol. El llibre “Hi havia una vegada” estava en camí, però encara no s’havia publicat. No ha estat fins aquesta primavera de 2015, de fet, que ha sortit a la llum.

Aquesta és només la primera meitat de l’entrevista. Esperem oferir-vos la resta ben aviat. A part, aquella mateixa tarda també vàrem entrevistar la il·lustradora del llibre, Bet Serra i Aloy. Ens queda pendent tot això. De moment us deixem amb aquesta part. Esperem que us agradi.

Entrevista per Guillem Ramisa i Jordi Tolosa.
Transcripció per Jaume Coll Mariné.

 

Guillem Ramisa: Com vas començar a escriure?

Pep Rosanes-Creus: No me’n recordo gaire, perquè fa molt temps, però suposo que com molta gent vaig començar a escriure perquè m’agradava una noia. I ja està, i ja està… (Riu.) A partir d’aquí va continuar la història. No vaig tenir mai èxit, però jo vaig continuar escrivint.

G.R.: Quins poetes et van influir llavors i quins són els que admires més actualment.

P.R.: És bastant semblant els que m’havien agradat al principi o fa molts anys i els que m’agraden ara. Hi ha poetes: en Ferrater, en Pavese, en Pessoa… Continue reading “Entrevistem al poeta Pep Rosanes, autor de “Hi havia una vegada”. (primera part)” »

Entrevista a Pilar Cabot, autora de “El niu transparent”

Entrevistem a la poetessa de Tavèrnoles Pilar Cabot en motiu de la recent edició del poemari El niu transparent.

Ens vam reunir amb la Pilar Cabot i en Ramon Sellarès a Tavèrnoles un dissabte al matí de finals d’any. Hi érem en Jordi Tolosa, en Ramon Sellarès, la Pilar i jo, tots amb ganes de parlar d’El niu transparent, aquest llibre que ha escrit la Pilar i que en Ramon Sellarès ha il·lustrat. Vàrem fer un cafè al bar i ens vam posar en marxa, volíem trobar un lloc tranquil on filmar l’entrevista.

De camí la Pilar ens va ensenyar casa seu, una casa antiga de poble, plena de llibres i pintures; un lloc tan acollidor com ella mateixa.

L’entrevista la vam filmar al costat de l’església de Tavèrnoles, no gaire lluny de la casa. Feia un matí assolellat, i crec que tant a mi com a en Jordi se’ns va emportar una mica la màgia d’aquests dos artistes humils i brillants. Hi ha gent que té una presència especial, gent que sembla que visqui amb el cor una mica més a prop.

A continuació us deixem amb l’entrevista que li vam fer a la Pilar Cabot. Esperem poder-vos oferir la d’en Ramón Sellarés ben aviat.

 

Guillem Ramisa: Com va sorgir aquest llibre conjunt amb Tapís?

Pilar Cabot: Aquest llibre, El niu transparent, és fruit d’una conversa telefònica que vam mantenir amb en Jordi Tolosa, -que de fet no ens coneixíem- i em va trucar, i em va fer l’oferiment de si volia editar a Tapís. I em van dir que ja havia sortit un llibre d’en Ramisa, que per cert, és un llibre molt recomanable, molt. I vaig estar molt contenta i de seguida vaig dir que sí. Continue reading “Entrevista a Pilar Cabot, autora de “El niu transparent”” »